Zpřístupňujeme udržitelnější a kvalitnější kávu pro domácnosti v ČR a přispíváme k lepším podmínkám v kávovém průmyslu.
JAK TO DĚLÁME?
LIMITOVANÝ VÝBĚR NÁM POMÁHÁ SNÍŽIT CENU ASI O 15 %. MÁME MÉNĚ STAROSTÍ S VÝBĚREM, ADMINISTRATIVOU A SKLADOVÁNÍM.
NÁŠ MODEL NÁM DÁLE UMOŽŇUJE VYUŽIVAT EKOLOGIČTĚJŠÍ BALENÍ A REDUKOVAT DÁL NÁKLADY NA DOPRAVU A ŠETŘIT TAK DALŠÍCH, AŽ 15 %, Z CENY.
ZPRACOVÁNÍM VYTVÁŘÍME PŘIPADANOU SOCIÁNÍ HODNOTU A ZARUČUJEME NEUSTÁLOU ČERSTVOST
ZE FÉROVĚ ZAPLACENÝCH ZRN Z UDRŽITELNÉHO ZEMĚDĚLSTVÍ TÉ NEJVYŠŠÍ KVALITY VYBÍRÁME 3 DRUHY KÁVY PODLE AKTUÁLNÍ NABÍDKY, KTERÁ SE ČASEM MĚNÍ
KÁVU PRAŽÍME V PRAŽÍRNĚ S CHRÁNĚNOU DÍLNOU V ČR
ČERSTVOU KÁVU PODLE VAŠICH POŽADAVKŮ V OBJEDNÁVCE ZABALÍME DO NAŠEHO EKO OBALU
KÁVU OKAMŽITĚ ODESÍLÁME V BALENÍ VHODNÉM DO VĚTŠINY POŠTOVNÍCH SCHRÁNEK - ZDARMA
Většina kávy na světě i ČR je velice neudržitelná. Mezi hlavní problémy patří:
MĚNÍCÍ SE KLIMA
tak jako v ČR, se i v zemích, odkud káva pochází mění klima. Jde především o vzrůstající teplotu, sucho a změny v počasí, které mají negativní vliv na citlivé kávovníky, u kterých je těžší a těžší zachovat výnosy.
NESTABILNÍ VÝNOSY
káva je komodita, jejíž cena je díky struktuře světového obchodu s kávou nastavena velice nízko - díky tomu se mnohým farmářům již nevyplatí kávu pěstovat a své farmy opouštějí, či dlouhodobě končí ve ztrátě. Malé farmy potom nahrazují obrovské plantáže s neudržitelnými praktikami a špatnými pracovními podmínkami
LIKVIDACE ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
nízké výnosy na tradičních domácích farmách a narůstající poptávka po kávě vedou k přesunu na ekonomicky efektivnější pěstování kávy, spojené s rozšiřováním plantáží na plochy lesů. Tento způsob pěstování často také vede k používání velkého množství nevhodných hnojiv a pesticidů, které končí nejen v kávových zrnech, ale i půdě či řekách
PROČ TO DĚLÁME?
CO JE TŘEBA DĚLAT?
POMÁHAT FARMÁŘŮM ZVYŠOVAT PRODUKTIVITU POMOCÍ INOVACÍ A POMOCÍ TECHNIK, KTERÉ NEŠKODÍ ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ
PODPOROVAT DOBRÉ PRACOVNÍ PODMÍNKY A ZAJISTIT FARMÁŘŮM STABILNÍ PRACOVNÍ PROSTŘEDÍ
PODPOROVAT NÁKUP UDRŽITELNÉ KÁVY A STABILIZOVAT POPTÁVKU A FÉROVOU CENU
INVESTOVAT DO VÝZKUMU A KONTROLY ZMĚN, KTERÉ OVLIVŇUJÍCÍ PĚSTOVÁNÍ KÁVY A FARMÁŘE
Jsme součástí Sustainable Coffee Challenge.
SCC je hromadné úsilí společností, vlád, neziskových organizací, výzkumných institucí a dalších s cílem udělat z kávového sektoru plně udržitelné odvětví. Spolu s dalšími organizacemi tak pracujeme na zvýšení transparentnosti a nastavení společné vize pro dosažení udržitelnosti. V praxi to znamená, že se pravidelně účastníme debat, seminářů a hovorů s ostatními členy a řešíme otázky nastavení udržitelné budoucnosti kávy.
Mezi cíle organizace patří:
- Ujištění, že káva přispěje k navýšení přijmu 25 milionů farmářů, pracovníků a rodin v kávě.
- Implementace udržitelných praktik, které pomohou ztrojnásobit produktivitu na současných 10 milionech hektarů půdy, kde se káva pěstuje, tak, aby se i budoucí rostoucí poptívka pokryla z tého plochy ekologických a sociálně přínosným způsobem
- Zamezení dalšího odlesňování chráněných lesních ploch a ničení dalších přírodních zdrojů pro pěstování kávy.
JAK PŘISPÍVÁME KE ZMĚNĚ?
ŠÍŘÍME POVĚDOMÍ O PODMÍNKÁCH V KÁVOVÉM PRŮMYSLU A UDRŽITELNÉ KÁVĚ
NAKUPUJEME TRANSPARENTNĚ A OD KOOPERATIV, KTERÉ POMÁHAJÍ FARMÁŘŮM
NA ROZDÍL OD VELKÉHO MNOŽSTVÍ TĚCH NEJVĚTŠÍCH ZNAČEK VÍME, ODKUD NAŠE KÁVA POCHÁZÍ. KOOPERATIVY, OD KTERÝCH NAKUPUJEME NAVÍC POMÁHAJÍ FARMÁŘŮM ZVYŠOVAT PRODUKTIVITU A UDRŽITELNOST PRODUKCE. DÁLE JIM POMÁHAJÍ OBSTARAT CERTIFIKACE, FINANČNÍ PROSTŘEDKY A ADMINISTRATIVU SPOJENOU S PRODEJEM NA ZÁPAD.
NETRANSPARENTNOST DODAVATELSKÝCH SÍTÍ UMOŽŇUJE NEHUMÁNNÍ A NEBEZPEČNÉ PODMÍNKY PRÁCE NA VELKOPLANTÁŽÍCH ZNEUŽÍVAJÍCÍCH BEZBRANNOST LIDÍ A NEDOSTATEK REGULACÍ V OBLASTI ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ. ŘADA TAKOVÉ KÁVY MŮŽE OBSAHOVAT NEBEZPEČNÉ CHEMICKÉ LÁTKY Z PESTICIDŮ A ČASTO VEDE K NEKONTROLOVANÉ DEFORESTRACI V RÁMCI EXPANZE
NAKUPUJEME A BALÍME EKOLOGICKY
BIO KÁVA MÁ HNED NĚKOLIK VÝHOD. V ČASECH KRIZE NABÍZÍ LUKRATIVNÍ PRODUKT, KTERÝ SE DÁ PRODAT ZA STABILNĚJŠÍ CENU; PRODUKCE KÁVY JE UDRŽTELNÁ A VYŽADUJE PÉČI O PŮDU A OKOLÍ KÁVOVNÍKŮ, KTERÝM SE TRADIČNĚ DAŘÍ V OKOLÍ OSTATNÍCH ROSTLIN; VZHLEDEM K MNOHEM VĚTŠÍM POŽADAVKŮM NA PRÁCI NAVÍC PODPORUJE ROZVOJ A ZAMĚSTNANOST V MÍSTNÍCH KOMUNITÁCH, ZE KTERÝCH SI FARMÁŘI NABÍRAJÍ POMOC SE SKLIZNÍ
NAKUPUJEME FÉROVĚ
CENA KÁVY JE NA SVĚTE STANOVENA TRŽÍMI MECHANISMY, KTERÉ MOMENTÁLNĚ ZNEVÝHODŇUJÍ PĚSTITELE V ROZVOJOVÝCH ZEMÍCH, KTERÝCH JE NA SVĚTĚ AŽ 25 MILIONŮ. ZATÍMCO NÁKLADY NA PRODUKCI LIBRY KÁVY JSOU KOLEM 1 AMERICKÉHO DOLARU, VÝKUPNÍ CENY JSOU V SOUČASNOSTI JEN LEHCE NAD 1 DOLAR A KOLÍSAJÍ. V PRŮBĚHU ROKU 2019 SE DOSTALI AŽ NA 90 CENTŮ, POD NÁKLADY NA PĚSTOVÁNÍ. FAIR TRADE KÁVA ZARUČUJE VÝKUPNÍ CENU 1.4 USD A S TÍM I ČÁSTEČNĚ ZISKOVOST PRODUKCE. ČÁST PROSTŘEDKŮ JDE NA MÍSTNÍ ROZVOJ A INFRASTRUKTURU. KUPUJÍCÍ MUSÍ NAVÍC SLOŽIT ČÁST HODNOTY PŘEDEM PĚSTITELI NA NÁKLDY PRODUKCE, ABY SE PŘEDEŠLO ZADLUŽENÍ FARMÁŘŮ
BIO SE ZATÍM NEDOSTATEČNOU REGULACÍ V PĚSTOVÁNÍ KÁVY JE VELICE DŮLEŽITÁ ROLE KONZUMENTŮ. KAŽDÝ BY SI MĚL BÝT VĚDOM TOHO, JAKÉ PROBLÉMY JSOU S KÁVOU SPOJENY A UDĚLAT MAXIMUM PROTO, ABY NEPODPOROVAL ŠPATNÉ PRAKTIKY. JE DŮLEŽITÉ, ABYSTE SE VŽDY UJISTILI, ŽE KÁVA KTEROU KUPUJETE JE Z TRANSPARENTNÍCH ZDROJŮ A UDRŽITELNÁ. POKUD JEJÍ KVALITU A ETICKÝ PŮVOD NEZARUČUJE VÝROBCE, TAK ŽE JE CERTIFIKOVANÁ. MEZI NEJZNÁMNĚJŠÍ EKO CERTIFIKACE PATŘÍ EU BIO, RAINFOREST ALLIANCE, UTZ ČI BIRD FRIENDLY. MEZI SOCIÁLNÍ POTOM FAIR TRADE, OPĚT UTZ A RAINFOREST ALLIANCE, A NAVÍC 4C