top of page
Přetváříme každodenní domácí kávu
Žijeme ve světě, kdy je kvalitní a udržitelná káva žádanější než kdy jindy. Přesto není dostupná všem, a to především díky vysoké ceně a limitované nabídce mezi obchody. To jsme se rozhodli to změnit a vytvořili Elements. Kávu založenou na lepší dostupnosti a tom, o čem bývala v jejich začátcích - kvalitě, přírodě a lidech kolem ní.
NAŠE MISE
Chceme se stát advokátem pro kvalitní, etickou a udržitelnou kávu v ČR a zajistit to, že každý bude mít možnost přispět ke změně v kávovém průmyslu, který směřuje k environmentální a sociální krizi.
Elementy naší kávy
Udržitelnost a
ekologie
Vždy budeme pracovat na tom, abychom společně přispívali k ekologickým řešením - od designu balení, kávu až po odpad, který tvoříme.
Komunita kolem
nás
Lidé, kterým můžeme ovlivnit život budou vždy naší prioritou - od podpory farmářů, lidí se sociálním znevýhodněním či dalších, kteří s námi budou spojeni.
Povědomí a naši zákazníci
Abychom mohli fungovat, musí pro nás být Vaše spokojenost prioritou. Jsme vázaní neustálou zpětnou vazbu, maximální péčí o kvalitu a šířením informací o udržitelnosti kávy a jejích sociálních a ekologických problémech.
EKOLOGIČTĚJŠÍ BALENÍ
Proč Bio?
Káva v bio kvalitě podporuje pěstování kávy tradičním způsobem, který má několik výhod: Eliminaci agrochemikálií, které mohou kontaminovat půdu a vodu; používání tradičních organických hnojiv; nižší znečištění; či udržitelnost půdy díky její zvýšené tvorbě a konzervaci. Podpora tradičního pěstování také napomáhá konzervaci lesů díky dalšímu důvodu pro jejich ekonomické využití.
Proč podporovat komunitní pěstitele?
Pěstování organické kávy tradičním způsobem vyžaduje vyšší náklady na práci a péči o rostliny. Aby mohli farmáři přejít na organické pěstování potřebují tréning, pokrýt vyšší náklady na eliminaci škůdců a plevelu, prostřihávání stromů, či přípravu domácích hnojiv. Pro pokrytí nákladů potřebují vyšší výkupní cenu (okolo 20%), pro kterou potřebují přístup k rozvinutým trhům, kde je vyšší poptávka. K tomu jim pomáhají sdružení. Díky vyšším cenám za extra práci a spolupráci se sdruženími mají farmáři nejen více peněz na základní potřeby jako oblečení, ale mohou také získat přístup k půjčkám, lepšímu bydlení, zdravotnictví či infrastruktuře k efektivnějšímu zemědělství.
Proč chráněná dílna?
Naše káva je ručně balena v chráněné dílně a pražírně Fair & Bio v Kostelci nad Labem, která spolupracuje s lidmi s mentálním a fyzickým handicapem s neuvěřitelnými životními příběhy. Naše obaly a materiály jsou uzpůsobeny tak, aby umožňovaly co nejbezpečnější a nejvhodnější práci pro tuto chráněnou dílnu. Práce zde znamená seberealizaci, mezilidské kontakty, vzdělání a zlepšení dovedností.
Proč naše balení?
Konvenční obaly na kávu jsou ekologicky problematické. Aby vydržela káva čerstvá, musí obal co nejvíce zamezit přístupu světla a kyslíku a zároveň umožnit únik oxidu uhličitého, který káva uvolňuje. Káva se proto často balí do obalu z různých vrstev: plastů, hliníku, papíru, či bio plastů. Přesto, že je u obalů čím dál větší důraz na jejich udržitelnost a obaly jsou dnes už značeny jako plně rozložitelné či recyklovatelné, v praxi je jejich zpracování problém. Různé vrstvy musí být pro recyklaci odděleny, což je v mnohých případech nemožné. Naše balení jsme se proto rozhodli udělat z dvou vrstev: kartonu, který je jak recyklovatelný, tak rozložitelný na skládce a bio plastu, certifikovaného pro domácí kompostování. Obal, proto ale bohužel není vhodný pro dlouhodobé uchování, a proto se k Vám kávu snažíme dostat co nejrychleji po upražení a balení.
bottom of page