Často se zdá, že příprava kávy doma se nedá zásadně vylepšit. Opak je ale pravdou. Správné postupy, výběr kávy i způsob přípravy může mít zásadní vliv na finální výsledek. Kdo už od nás měl kávu, zná vedlejší kartičku. Délka přípravy, teplota i mletí nám totiž mění výslednou chuť. U některých metod více než u jiných. Ale co dalšího se dá dělat pro ještě lepší kávu?
1. Zkuste jemnější a kyselejší kávu filtrací (překapávač, chemex a podobně)
Mletí kávy je jedna z nejzásadnějších neznámých, která nás může vést k ideální kávě. Obecně platí, že čím hrubší mletí kávy je, tím je extrakce rychlejší a káva jemnější a kyselejší. U metod filtrace je mletí zásadní, pro úpravu chuti. Máte dost hořké chuti a chcete pro změnu vyzkoušet kávu kyselejší a jemnější? Zkuste kávu namlít na hrubost kuchyňské soli a filtrovat přes filtrační papír - ať už v překapávači, Chemexu, či jinak. Tyto metody jsou skvělé pro jemnou kávu a jemnější pražení, které odhalí různé podtóny a charakteristiky kávy, o kterých jste možná nevěděli.
2. Propracujte svou metodu přípravy máčením (French press)
Přestože se zdá French press jako velice jednoduchý nástroj, většina lidí v něm kávu nepřipravuje správně. French press se liší od metod filtrace tím, že je zde káva máčena a extrahována v řádu minut oproti vteřinám.
Jak si správně připravit French press?
a. Nejprve french press nahřejte vodou.
b. Odměřte si správně množství na šálek. Držte se poměru cca 1g kávy na 15g vody. Pokud chcete kávu výraznou, snižte množství vody na 10g.
c. Namelte si kávu. Doporučujeme hrubost kuchyňské soli. Pokud chcete kávu intenzivnější, zjemněte. Pamatujte ale, že čím jemnější mletí, tím více sedliny Vám pronikne do kávy.
d. Zalijte zhruba 93° vodou - nikdy vroucí.
e. Občas se doporučuje nejprve zalít kávu menším množstvím vody a protřást.
f. Zalijte, či dolejte vodou a přiklopte. Zatím nestlačujte páku dolů.
g. Nechte louhovat cca 4 minuty.
h. Stlačte páku dolů a kávu ochutnejte, pokud ještě nebude dost silná, můžete kávu nechat ještě chvíli.
3. Zvolte si to správou hrubost na moka konvičku a nepřepalte si v ní kávu.
Hrubost a rychlost extrakce je u moky opět zásadní. Pokud chcete kávu kyselejší vařte kávu na vyšší teplotu a rychleji, a opačně. Kyselejší kávu opět získáte hrubým mletím a hořkou jemným. Dobrý nápad je také úplně naplnit síto úplně, než ho nechat poloprázdné - proto doporučujeme, abyste si domů vybrali správnou velikost konvičky podle toho, kolik kávy v jedné várce chcete připravovat. Na jednu dvě kávy si kupte nejmenší konvičku a silnou kávu si případně dolijte horkou vodou, pokud máte rádi větší hrnky. Dalším tipem je naplnit konvičku již horkou vodou, což zabrání přepálení kávy při přípravě.
4. Investujte do kvalitního kávovaru na espresso a mlýnku
Pokud, chcete doma dobré espresso, automatický kávovar za pár tisíc rozhodně není to pravé. Káva bude pravděpodobně podobné kvality jako z moka konvičky. Pokud chcete investovat do kávovaru, v tomto článku najdete pár tipů .
5. Předehřejte si šálek.
U espressa toto platí více, jak u kterékoli jiné přípravy. Předehřátím šálku zabráníte tomu, že se káva příliš schladí nalitím. U pravého espressa, při množství 30ml se může káva schladit nečekaně hodně, proto je tento krok zásadní a doporučují se u něj silnostěnné šálky. Čím bude káva chladnější, tím bude i kyselejší, takže pokud se kyselosti vyhýbáte, tento krok Vám může dost pomoci.
Comentarios