Svoje rána si bez ranního šálku kávy nedokáže představit snad nikdo z nás. A i když jsme v našem předchozím článku o vlivu kávy na zdraví zjistili, že zdravým lidem podle odborných studií káva nijak neškodí, jistě si každý z nás dokáže vybavit nějaký zdravější nápoj - ať už to budou nějaké čerstvé nepasterizované ovocné džusy, zeleninové šťávy, různá smoothies či cokoliv jiného. Proč ale nevyzkoušet kávu s takzvanými vitálními houbami? Ve srovnání s klasickou kávou obsahuje mnohem širší spektrum různých zajímavých látek s potenciálními účinky na náš organismus, ale zároveň si vychutnáte pořádnou nálož kofeinu ve svém oblíbeném nápoji. Více se o této kávě dozvíte v našem dnešním článku.
Co to houbová káva vlastně je?
Na samotný úvod našeho článku bychom měli houbovou kávu krátce představit. Leckdo z vás by si totiž mohl vzpomenout třeba na špaldovou kávu - tedy určitou náhražku kávy, která chutná úplně jinak než klasická arabica a navíc neobsahuje žádný kofein. Houbová káva je jiná - jedná se o klasickou arabiku, na kterou jste zvyklí a jen obsahuje navíc určitý podíl medicinálních hub. Konkrétně v naší nabídce najdete jednak produkt Reicor, který je v sobě kombinuje reishi a cordyceps, a jednak produkt Hega obsahující hericium a chagu. Pro oba dva je typický 8% obsah hub a 92% zastoupení výběrové arabiky z Guatemaly.
Proč bych měl houbovou kávu vlastně pít?
Jakkoliv skeptičtí můžete k pití kávy být, musíte si být vědomi toho, že i káva obsahuje celou řadu různých vitamínů, minerálních látek i stopových prvků. A kdybychom tyto mikronutrienty ze stravy a potažmo z nápojů nepřijímali, náš organismus by nedokázal správně fungovat. Kromě výše zmíněných látek ale tělo může ocenit celou řadu dalších látek, které jsou potřebné - třeba takové ovoce dost často jíme i kvůli kyselině listové, vláknině či různým antioxidantům. A této myšlenky jsme se drželi i při sestavování našich káv:
Reishi
Reishi (známá též jako Lesklokorka lesklá) je pravděpodobně jednou z nejznámějších a nejpoužívanějších hub čínské medicíny. První zmínky o ní jsou tisíce let staré a pro její široké spektrum vlastností se jí také někdy říká „božská houba nesmrtelnosti.“ Pokud si reishi přidáte třeba do kávy, obohatíte svůj ranní šálek arabiky o celou řadu fytochemikálií, triterpenoidů, peptidoglykanů i polysacharidů, kterým vévodí tzv. beta-glukany. Právě beta-glukany jsou zastoupené mimo jiné v ovsu či ječmenu a jejich pozitivní účinky jsou v těchto rostlinách tak prozkoumané, že se na ně váže výjimka z jinak velmi striktních nařízení Evropské komise o zdravotních tvrzeních. O beta-glukanech z ječmene a ovsa je možné psát, že „přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi.“
Image byphạm Lộc from Pixabay
Cordyceps
Cordyceps Militaris, známý také pod českým ekvivalentem Housenice červená, je druh houby rostoucí primárně v Nepálu, Bhútánu a Tibetu. Podobně jako v Reishi v ní najdete celou řadu polysacharidů, adenosinů, nukleosidů, vitamínů, minerálů i aminokyselin. Tradiční čínská medicína tuto houbu používá celá staletí pro doplnění energie, což si v posledních dekádách oblíbili zejména různí silově-vytrvalostní sportovci. Cordyceps je tak poměrně populárním suplementem nejen napříč různými odvětvími atletiky, ale také ho oceňují vyznavači silových sportů.
Chaga
Chaga, méně používaným názvem též Rezavec šikmý, je houba o poznání mladší než předchozí. První zmínky o ní pochází až ze 16. století z oblastí ruské Sibiře, přestože tam se pravděpodobně používala již o něco dříve. Hlavní obsaženou látkou je kyselina betulinová, jež se do chagy dostává z bříz, na kterých parazituje. Ačkoliv je v současnosti kyselina betulinová stále předmětem mnoha studií, některé poznatky naznačují určitou protizánětlivou aktivitu. Tradiční medicína a různé herbáře ji doporučují konzumovat v rámci optimalizace trávicích obtíží či různých vředů.
Image by Melanie Tickell from Pixabay
Hericium
Hericium, v Česku známé též pod názvem Korálovec ježatý, je druh houby parazitující na listnatých stromech napříč kontinenty - roste jak v Asii a Americe, tak i v Evropě. V České republice je ale velmi vzácná, a proto spadá mezi zranitelné druhy rostlin. V Číně má ale nesmírně dlouhou tradici a jejích účinků využívali při různých spirituálních obřadech již v dynastii Šang ve druhém tisíciletí před naším letopočtem. Co do obsahu účinných látek rozhodně stojí za zmínku polysacharidy, fytosteroly (v čele s erinacinem, jež podle dosavadních výsledků vědeckých zkoumání může mít posilující efekt na nervový růstový faktor) a celou řadu vitamínů i minerálních látek. Tradiční čínská medicína rovněž hericium doporučuje užívat k optimalizaci trávení.
Neovlivní houby negativně chuť kávy?
Naše houbové kávy Hega a Reicor jsme koncipovali tak, aby byly maximálně účinné a z toho důvodu používáme poměrně vysoké procento medicinálních hub - tvoří 8% obou z produktů, přičemž zbylých 92% připadá na výběrovou arabiku z Guatemaly. Není tedy divu, že chuť hub je lehce patrná. Přesto ale dominuje právě arabika typická pro tento středoamerický stát - najdete v ní tóny karamelu a sušených meruněk snoubící se s příjemnou jablečně citrusovou aciditou.
Co si z dnešního článku odnést?
Z dnešního článku byste si měli odnést především to, že káva s medicinálními houbami je skvělý způsob, jak ranní šálek svého oblíbeného nápoje obohatit o pořádnou dávku vitamínů, minerálů, polysacharidů, fytosterolů i dalších mikronutrientů. Pokud váháte, kterou z našich káv vlastně zvolit, dovolíme si malé doporučení na závěr článku - sportovci s aktivním životním stylem dokáží vytěžit více z účinků kávy Reicor a kávu Hega ocení ti z vás, kteří vyznávají zdravý životní styl. Obě kávy by ale měl vyzkoušet každý, kdo se nebojí nových věcí a chce svůj šálek ranní kávy udělat o něco pestřejší.
Comments